Mi a különbség a vízlágyítás és a víztisztítás között?

A vízlágyító és víztisztító berendezéseket sokan gyakran egymás szinonimájaként használják, helytelenül. A vízlágyító berendezések kizárólag a kemény víz lágyítására alkalmasak, míg a vízben esetlegesen előforduló szennyeződések eltávolításához víztisztító berendezésre van szükség, melyek viszont nem oldják meg a kemény víz okozta problémákat.

A víztisztító berendezések segítségével eltávolíthatóak a víz minőségét rontó különböző szennyezőanyagok, mint például a nehézfémek, a mikrobiológiai szennyeződések, a baktériumok vagy a gyógyszermaradványok.

A víztisztító berendezések közé tartozó vastalanító berendezés a vas eltávolítására katalitikus szűrőanyagot használ, mely vízben nem oldódó vegyületekké alakítja a vízben oldott vas ionokat, melynek köszönhetően könnyen kiszűrhetők lesznek és ellenáramú mosással eltávolíthatók.

A háztartási vízlágyító készülékeink kiválóan alkalmasak háztartásunkban a keményvíz okozta vízkő képződéseinek elkerülésére, míg a BlueSoft Pyrolox töltetű vas és mangánmentesítő berendezés pedig a hazai természetes vizeinkben a magas koncentrációba előforduló vas és mangán mennyiségét szűri meg.

Az Ecomix szűrőanyag töltetű vízkezelő berendezések olyan többkomponensű összetett szűrőanyaggal feltöltött készülékek, amelyek egy készüléken belül nyújtanak megoldást az 5 leggyakoribb vízminőségi problémára:

  1. Lágyítja a vizet, megakadályozva a vízkövesedést
  2. Tisztítja a vizet, csökkentve a zavaros víz színét
  3. Eltávolítja a vasat és a mangánt
  4. Eltávolítja az ammóniát és egyéb szerves anyagokat
  5. Megszünteti a víz fémes jellegét

Az Ecomix szűrőanyag töltetű vízkezelő készülékei nem ivóvíz minősítésű technológiai víz, kútvíz tisztítására alkalmazható. A készülék teljesen lelágyított (0 nk) vizet állít elő. Ivóvíz minőségű (5 nk) vízkeménység visszakeverése nem lehetséges a technológia sajátosságai miatt.

A termék nem rendelkezik ivóvíz biztonsági engedéllyel. A kezelt víz emberi felhasználásra nem alkalmazható!

Mi a különbség a beüzemelés köteles és a plug and play készülékek között?

  1. A Plug and Play berendezés beüzemeléséhez nem feltétlenül van szüksége
    beüzemelő szakemberre, ugyanis a készülék a gyártó által előre programozott paraméterekkel kerül értékesítésre. Önnek nincs más dolga, mint beállítani a pontos időt, a vízkeménységet, illetve feltölteni sótablettával a készüléket, majd 3 másodpercig megnyomni egy gombot, amellyel a készülék beüzemeli önmagát. Ezzel a funkcióval Ön pénzt takaríthat meg. A Plug and Play funkcióval felszerelt készülékekre egységesen 4 év gyártói garanciát biztosítunk.
  2. A beüzemelésköteles készülékekre 2 év gyártói garanciát biztosítunk és a garancia feltétele a max. 50 micron finomságú szűrő berendezés telepítése mellett az, hogy a készülék beüzemelését szakembernek kell elvégeznie. 

A vizet lágyítani elsősorban a meleg-vizes – fűtési rendszerekben szokták, egészségügyi szempontból az ivóvíz lágyítását a Nemzeti Népegészségügyi Központ Közegészségügyi Laboratóriumi Főosztály Vízhigiénés munkacsoportja nem javasolja. (NNK, 2023, link: https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/727/GYIK_ivóv%C3%ADz%202022.docx)

Lágyvíz fogyasztását egyáltalán nem javasoljuk várandósok és 3 év alatti gyermekek számára. Mindenképp tartsa szem előtt, hogy egyes tápszerek és a lágy víz is nátriumot tartalmaznak, melyet a csecsemők szervezete csak mérsékelten képes feldolgozni. Ügyeljen arra, hogy minden esetben a gyermekeknek adott ivóvíz vagy tápszer ne lágyvízből készüljön.

Vízlágyító berendezés kiválasztásával és szakmai tanácsadással kapcsolatban kérje ügyfélszolgálatunk szakmai segítségét.

Hogy tudom megvásárolni a vízlágyító készüléket?

A megrendelés leadása során választhat a házhoz szállítás, vagy egy, az Ön lakhelyéhez legközelebbi viszonteladói partnerünk átvételi pontja között.

A házhoz szállítást alap esetben háztól házig teljesítjük. A termékek szállítása az ingatlan utcai bejáratáig tart, ezért kérjük, gondoskodjon a termék ingatlanba mozgatásáról!

Szállítással beszereléssel és beüzemeléssel kapcsolatos szolgáltatásainkról a 06-30-940-5510 es telefonszámon érdeklődhet.

Milyen alap tartozékok vannak a vízlágyító berendezések csomagolásában?

A vízlágyító berendezések csomagolásába minden esetben benne van a készülékek üzemeltetéséhez szükséges hálózati tápegység, és 2 db O-gyűrű.

Egyes termékcsaládok készülékeihez a csomagolásába beleteszünk by-pass elemet is, ennek kapcsán kérjük, érdeklődjenek Ügyfélszolgálatunk elérhetőségein!

A vízlágyító készülék beüzemeléséhez alkalmas vízkeménység teszter (OKT-1) nem alaptartozéka a készüléknek, ezt külön kell megrendelni!

A Plug & Play vízlágyító berendezés beüzemelés köteles?

Plug & Play vízlágyító berendezéseink nem beüzemelés kötelesek. A berendezés beüzemeléséhez nem feltétlenül van szüksége beüzemelő szakemberre, ugyanis a készülék a gyártó által előre programozott paraméterekkel kerül értékesítésre. Öt paraméter megadásával a készülék saját magát üzemeli be egyetlen gombnyomásra. A készülék gépkönyve tartalmazza a pár lépéses beüzemelési leírást. Természetesen lehetőséget biztosítunk arra, hogy készülékét hagyományos módon, beüzemelő szakember segítségével üzemeltesse be. Cégünk országos lefedettségű beüzemelői háttérrel rendelkezik.

Ki szerelheti be a készülékeket?

A készülékét végzettségtől függetlenül bárki beszerelheti. Javasoljuk, hogy vízszerelő, gépész szerelő végezze a termék csatlakozásának kialakításait. Ügyeljen a gépkönyvben rögzített telepítési feltételek betartására. Szakszerűtlen, gondatlan beszerelés garanciavesztéssel jár!

Egy beüzemelés köteles készüléket vásároltam. Hogy kérhetek segítséget?

Lehetőséget biztosítunk Önnek arra, hogy készülékét beüzemelő szakember segítségével üzemeltesse be. Cégünk országos lefedettségű beüzemelői háttérrel rendelkezik. Hívja Ügyfélszolgálatunk és segítünk megtalálni az Ön lakhelyéhez legközelebbi szakembert.

Plug & Play készüléket rendeltem, de nem tudom beüzemelni. Tudnak ebben segíteni?

Hívja nyugodtan Ügyfélszolgálatunk és segítünk a beüzemeléssel kapcsolatoproblémákban. A berendezés beüzemeléséhez nem feltétlenül van szüksége beüzemelő szakemberre, ugyanis a készülék a gyártó által előre programozott paraméterekkel kerül értékesítésre. De természetesen tudunk lehetőséget biztosítani arra, hogy készülékét hagyományos módon, beüzemelő szakember segítségével üzemeltesse be.

Hogy kell beállítani a készüléken a vízkeménységet?

Magyarországon a keménységet német keménységi fokban (°nk) mérik, ami a víz CaO tartalmának mérőszáma. Ezt a mérőszámot a készülékbe mg/l egységben kell beállítani, ami a német keménységi fok 10-szerese. Például 23 német keménységi fok esetén 230 mg/l.

Hogy kell beállítani a készüléken a vízkeménységet?

Magyarországon a keménységet német keménységi fokban (°nk) mérik, ami a víz CaO tartalmának mérőszáma. Ezt a mérőszámot a készülékbe mg/l egységben kell beállítani, ami a német keménységi fok 10-szerese. Például 23 német keménységi fok esetén 230 mg/l.

Mennyire hangos egy vízlágyító készülék?

Vízlágyító berendezéseink üzemeltetése minimális hanghatással jár. A regenerálás fázisában max. 50 dB hangkibocsátással kell számolni, ami éjszakai pihenésünket egyáltalán nem fogja megzavarni.

Hogyan szállítható haza, tárolható a vízlágyító berendezés?

A vízlágyító berendezés kizárólag dobozában, állítva szállítható. A gyártó nem vonható felelősségre a szállításból eredő sérülések miatt! A telepítéshez szükséges kisebb alkatrészek egy külön dobozban kerülnek csomagolásra. Ezen alkatrészek elvesztésének elkerülése érdekében a telepítésig tartsa a csomagolásában.